Dry needling

Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat en hierdoor een prachtige aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling van uw paard. Met dry needling worden spierverhardingen (zogenaamde ‘myofasciale triggerpoints’ of ‘spierknopen’) ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier.


Een triggerpoint zorgt ervoor dat er een strakke band in de spier ontstaat. De triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band en geeft bij lichte druk al een pijnreactie. Een triggerpoint geeft naast lokale pijn ook vaak uitstralende pijn (zogenaamde ‘referred pain’).

Een triggerpoint verdwijnt niet spontaan of door rust. Ook als de oorspronkelijke oorzaak al lang verdwenen of genezen is, kan het zijn dat je paard nog altijd last heeft van triggerpoints en hierdoor pijnklachten heeft.

Triggerpoints kunnen zich uiten in bijvoorbeeld pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht of pijn ontwijkend gedrag.

Door de aanwezigheid van triggerpoints functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels in een snelle reflex samentrekken. De zogenaamde ‘twitch’. De twitch wordt opgewekt door het prikken met een naald in het triggerpoint. Hierna ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint, verdwijnt.

Zoals de naam zegt wordt er bij dry needling gewerkt met een droge naald. Een droge naald betekent dat er niks mee ingespoten kan worden, zoals met een holle naald.


Dry needling mag niet verward worden met accupunctuur. Qua priklocatie zullen er overeenkomsten zijn, maar de achterliggende theorie is heel anders. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes, en hierbij prik je alleen de triggerpoints aan in de spier. Accupunctuur richt zich op het aanprikken van zogenaamde meridianen of energiebanen in het lichaam.


Ik pas dry needling toe als aanvulling op mijn fysiotherapeutische behandeling als ik hier een reden voor zie. Het is dus niet een standaard onderdeel, en zal altijd in overleg met de eigenaar van het paard ingezet worden. Er zitten geen extra kosten aan verbonden.

Mijn opleiding door Dry Needling therapeut heb ik gevolgd bij Nympha Minnaar van Eqix Educations. Hier sta ik ook ingeschreven in het register.